
Het succes van Van Hell juweliers
Tijden veranderen, maar wie bij Van Hell juweliers binnenstapt, weet al 91 jaar: hier staat een juwelier bij wie we ons thuis voelen. Maar wat is het geheim achter het succes van het familiebedrijf? Anton en Joanne van Hell vertellen er samen over.
Exact vijftig jaar verschillen ze in leeftijd, maar wie Anton van Hell (75) en Joanne van Schaik-Van Hell (25) hoort praten over het familiebedrijf, begrijpt meteen waarom Van Hell juweliers al 91 jaar lang bestaat. De een is gepensioneerd, de ander amper begonnen, maar de manier waarop grootvader en kleindochter in hun werk staan, is tekenend voor vijf generaties Van Hell juweliers.
Het succes van de juwelier is te danken aan vakmanschap, de liefde voor het product en een uitstekende service, maar elke Van Hell weet: door ondernemerschap is Van Hell juweliers wie ze zijn. Dat was al zo in 1933 toen Anton van Hell sr. in crisistijd zijn winkel opende en vervolgens ook de Tweede Wereldoorlog doorstond. Het verhaal van de oprichter is ook dat van zijn opvolgers. “Bij ondernemerschap hoort dat je ook bij tegenslag en in moeilijke tijden je kansen probeert te benutten”, zegt Anton van Hell, die ziet dat ook de jongere generaties het ondernemerschap in de vingers hebben. Joanne: “Je kunt het vak heel mooi vinden, maar je moet ook ondernemer zijn. Als we dat niet zouden zijn, dan hadden we nooit de 91 jaar gehaald.”
Van Hell juweliers: 91 jaar, 5 generaties, 1 verhaal
Een groot voordeel van een familiebedrijf als Van Hell juweliers is de betrokkenheid. Voor Anton van Hell spreekt dat voor zich. “Een familiebedrijf is een stukje van jezelf. Dat zorgt voor meer betrokkenheid bij je bedrijf, bij elkaar, je klant en de producten die je hebt voor die klant. Dat is altijd zo geweest.” Joanne ziet het elke dag. “Klanten merken het ook. Als men binnenkomt is er altijd iemand, naast onze geweldige teams, die Van Hell heet. Dat is heel prettig en geeft vertrouwen. Je streeft ernaar om er te zijn voor je klanten, veel service te geven en vakbekwaam te zijn. Dat vragen we ook van mensen die geen Van Hell als achternaam hebben, maar wel onderdeel zijn van de Van Hell familie. We zijn een hecht bedrijf.”
Hoewel de Van Hells in leeftijd verschillen en werkzaam zijn in Apeldoorn en Amersfoort, is de samenwerking belangrijk en daar zijn alle generaties bij betrokken. Hoewel het hierin bij familiebedrijven wel eens ontspoort, kunnen de Van Hells goed met elkaar om tafel. “Alles gaat in harmonie. Ook als we het niet eens zijn met elkaar, komen we er altijd uit”, zegt Anton van Hell. Joanne van Hell realiseert zich dat dit niet vanzelfsprekend is. “Bij grote beslissingen praten we er met zijn allen over en we luisteren naar elkaar. Het is ook bijzonder dat je dit met elkaar in vrede kan doen.”
Gedurende 91 jaar is er in werkwijze, waarden en normen veel bij het oude gebleven, al heeft de tijd natuurlijk ook bij Van Hell juweliers niet stilgestaan. Zo heeft de juwelier de afgelopen decennia in niveau behoorlijke stappen omhoog gezet. Anton van Hell: “Bij een hoog kwaliteitsniveau horen mooie, kwalitatief hoogwaardige horlogemerken. Wij verkopen geen massa artikelen meer.” Dat geldt ook voor de sieraden merkt Joanne van Hell op. “Er is nu meer 18 karaat dan 14 karaat goud. In het hoge segment is 18 karaat goud de standaard. Naast de kwalitatief hoogwaardige Nederlandse merken die we voeren verstevigen we onze positie met internationale merken.’’ De liefde voor het product is duidelijk groot als we Anton en Joanne horen spreken, maar toch zijn ze ook ondernemer. “Dat we in niveau zijn gestegen, komt doordat we inspelen op wat de markt vraagt. Het is hier geen museum, het moet wel verkocht worden”, concludeert Anton van Hell.
Met een geschiedenis van 91 jaar spreekt het voor zich dat de vijf generaties zich ontwikkelen door te leren van elkaar, maar waar ouderen hun kennis en ervaring delen, is het de jongere generatie die het bedrijf eigentijds houdt. “De website, email, een nieuwsbrief, social media of Whatsapp, we leggen steeds meer contacten digitaal”, zegt Joanne, die zich bij elke nieuwe ontwikkeling afvraagt in hoeverre dit past bij het oude familiebedrijf. “AI of een chatrobot? Ik denk niet dat wij hier snel gebruik van zullen maken. Daarvoor is het persoonlijke contact te belangrijk voor ons. Dat is het al 91 jaar.”