Type what you are searching for:

Verhellderend: De GMT-functie

Geen complicatie is vandaag de dag zo handig als een GMT-functie. Hierbij geeft het horloge gelijktijdig de tijd aan in een andere tijdzone. Dit is handig als u veel reist, familie in het buitenland heeft wonen of op zakelijk gebied internationaal actief bent.

GMT staat voor Greenwich Mean Time, het nul-punt vanwaar de wereld in 24 verschillende tijdzones is opgedeeld. De behoefte om dit wereldwijd te standaardiseren kwam met name vanuit de opkomst van de spoorlijnen in Noord-Amerika, waar het toen niet ongebruikelijk was dat iedere stad zijn eigen tijd had. Dit werkte helaas ongelukken in de hand en daarom was een aanpassing noodzakelijk. Op 1 november 1884 werd in Washington, DC, de tijdsindeling van de wereld, zoals wij deze nog steeds kennen, officieel vastgesteld tijdens de International Meridian Conference.

De meest voorkomende manier waarop een tweede tijdzone wordt aangeduid is middels een extra wijzer die op een 24-uurs schaal de andere tijd aangeeft. Een goed voorbeeld hiervan is de Longines Conquest 24 uur, met zijn opvallende rode GMT-wijzer. Oris pakt het met de Big Crown Worldtimer iets anders aan. Door twee kleine wijzers te integreren in het ontwerp, kunt u de tweede tijdzone net zo aflezen als u normaal met de tijd zou doen. Een speciale dag/nacht indicator zorgt ervoor dat u niemand onverhoopt uit bed belt.