Type what you are searching for:

Hoe verzorg ik een edelsteen? De do’s en don’ts

Wie sieraden draagt met kostbare edelstenen gaat hier ongetwijfeld voorzichtig mee om. De kleur van de edelsteen moet immers wel behouden blijven. Maar heeft u aan het onderstaande gedacht? Wij vertellen u graag meer.

 

De don’ts

Het grootste deel van zijn bestaan heeft een edelsteen onder de grond doorgebracht. In het donker gedijt de steen nog steeds het best, maar licht kan dus de kleur van de edelsteen nadelig beïnvloeden. Fel zonlicht kan ervoor zorgen dat de steen verkleurt en flets wordt. UV-licht is helemaal uit den boze als een edelsteen hier langdurig aan wordt blootgesteld. Dus bezoekt u wel eens een zonnebank of laat u uw nagellak in de nagelstudio drogen onder een nageldroger? Laat uw ringen dan thuis. Dan beleeft u er langer plezier aan.

 

De do’s

Veel mensen denken dat ze bij het schoonmaken hun ringen beter af kunnen doen, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd nodig. Voor bepaalde edelstenen en diamanten is het zelfs juist goed als ze af en toe even worden schoongespoeld. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn hiervoor niet geschikt maar mocht u op het idee komen om uw ringen schoon te maken? Leg ze dan even in een bakje met heet water, afwasmiddel en ammonia. Laat ze weken en poets ze daarna even onder en op de steen met een zachte (tanden)borstel. U zult zien dat uw ring en de steen er weer blinkend uitzien.

Maar let op want parels en roos geslepen diamanten mag u niet in een badje schoonmaken. Deze diamanten zijn vaak op folie gezet om ze meer schittering te geven. Deze folie kan niet tegen water en zal verkleuren waardoor de steen donker wordt. Parels kunt u schoonmaken maar uitsluitend met een vochtige doek en zeker niet met schoonmaakmiddelen.

Mocht u zich hier liever niet aan wagen dan brengt u uw sieraden bij ons langs. Dan bekijken wij wat voor soort steen of diamant het is en zullen wij uw kostbaarheden reinigen op de juiste manier zodat ze er weer zullen uitzien zoals toen ze nieuw waren.

 
Van Hell Amersfoort

 

Van Hell Apeldoorn