Type what you are searching for:

VerHellderend: Het onderhoud van uw horloge

U staat er vast niet bij stil maar een horloge heeft veel weg van een auto. Zo legt het balanswiel in een jaar zo’n 11.200 kilometer af met een roterende beweging en zitten er gemiddeld zo’n vijf soorten olie in het uurwerk, allemaal met een andere viscositeit, om ervoor te zorgen dat dit soepel zijn werk kan doen.

Zeker gezien de hoge mate van precisie die wij verwachten van een horloge betekent dat geregeld onderhoud noodzakelijk is voor het behoud van het uurwerk. Een gecertificeerd uurwerkmaker kan hiervoor zorgen.

Afhankelijk van het type hebben de meeste horloges een grote onderhoudsbeurt nodig tussen de drie en vijf jaar. Het uurwerk wordt dan geheel uit elkaar gehaald, geïnspecteerd, grondig schoongemaakt, versleten onderdelen worden vervangen en vervolgens wordt het horloge weer gemonteerd, geolied en afgesteld.

Heeft u een waterdicht horloge? Dan is een jaarlijkse inspectie aan te bevelen. Hierbij wordt het horloge niet uit elkaar gehaald, maar wordt visueel geïnspecteerd en middels een drukapparaat gecontroleerd op waterdichtheid. Ook quartz-horloges hebben onderhoud nodig dat verder gaat dan alleen het vervangen van de batterij, want ook deze hebben bewegende delen en rubbers om vocht en stof buiten te houden. Een regelmatige inspectie en tijdig onderhoud zorgen er dan ook voor dat u met een gerust hart kunt genieten van uw horloge.