Type what you are searching for:

Verhellderend: de Chronograaf

De chronograaf is naast de datumindicatie misschien wel de meest populaire complicatie bij horloges. Deze biedt dragers de mogelijkheid om de tijd van een bepaalde gebeurtenis te meten. Dit gebeurt, in de meeste gevallen, door de complicatie te koppelen aan het lopende gangwerk van het horloge als de startknop ingedrukt wordt en deze weer los te koppelen als er op stop gedrukt wordt.

De chronograaf is in 1816 uitgevonden door Louis Moinet, maar het was Nicolas Rieussec die deze complicatie in 1821 commercieel op de markt bracht. Zijn erfenis leeft vandaag de dag nog voort in een collectie van Montblanc die zijn naam draagt. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want een van de pijlers van Montblanc is de uurwerkmanufactuur ‘Minerva,’ die door de jaren heen een uitstekende reputatie heeft opgebouwd op het gebied van chronograafuurwerken.

Een andere legendarische naam op het gebied van chronografen is natuurlijk Breitling. In 1923 patenteerde het merk de individuele start-, stop- en resetknoppen en creëerde daarmee de polschronograaf zoals wij deze nu kennen. Breitling was ook onderdeel van een consortium dat in 1969 als een van de eersten een automatische polschronograaf op de markt bracht.