Type what you are searching for:

Verhellderend: de maanfase

Het is een van de meest geliefde complicaties die een horloge kan hebben, en tegelijkertijd vandaag de dag misschien ook wel de minst praktische: de maanfase. Als sinds de opkomst van het uurwerk bouwen makers gecompliceerde mechanismen om de actuele stand van de maan weer te geven.

Dat is niet gemakkelijk, want de maan volgt niet onze kalender, maar draait gemiddeld in 29,530588853 dagen om de aarde. Om dat precies weer te geven is erg moeilijk, en de meeste horlogemerken hebben een maanfase die er 29.5 dagen over doet en dus met enige regelmaat handmatig bijgesteld moet worden.

Christiaan van der Klaauw is hier een uitzondering op, want het merk dat bekend staat om diens astronomische complicaties heeft ook het meest nauwkeurige 3D maanfase horloge ontwikkeld met de Real Moon Joure. Bij dit horloge is de maanfase zó nauwkeurig dat het maar een afwijking heeft van 1 dag per 11.000 jaar. De populariteit van de maanfase is ook te verklaren omdat deze zoveel extra cachet geeft aan de wijzerplaat. Dit is vooral zichtbaar bij bijvoorbeeld de MeisterSinger Lunascope, waar een extra grote maanfase dit horloge met één wijzer nog meer karakter geeft. Door dit soort creaties is het ook niet zo verwonderlijk dat deze complicatie zo populair is, en blijft, onder horlogeliefhebbers!
 

 
Bekijk MeisterSinger collectie
 
Bekijk Christiaan van der Klaauw collectie