Type what you are searching for:

In het jaar 1956… werd de bekende Horlogemakersvakschool in Hoorn geopend

De Eerste Nederlandse Particuliere Horlogemakersvakschool Winnubst werd in 1948 in Medemblik gesticht. De school droeg de naam van zijn grondlegger, meester-horlogemaker Jacques Winnubst.

Zijn school had het eerste jaar niet meer dan 2 leerlingen. In 1956 verhuisde de Horlogemakersvakschool, met inmiddels 42 leerlingen naar Hoorn. Tot midden jaren zeventig bleef het aantal leerlingen stijgen tot rond de honderd leerlingen per jaar. In 1993 kwam er een eind aan het tijdperk als zelfstandige onderwijsinstelling. Vandaag de dag is de school, na een aantal fusies, in Amsterdam gevestigd als ROC opleiding.

 

Rijksgediplomeerd horlogemaker

Mechanische uurwerken spreken bij heel veel mensen tot de verbeelding. Het is een fascinerende gedachte dat kleine elementen als wieltjes, veren en bruggen iets groots als een nauwkeurige tijdsweergave kunnen aanduiden. Sommige horlogeliefhebbers zijn nieuwsgierig en peuteren zelf een horloge uit elkaar. Een klein aantal wil alles leren over mechanische uurwerken; hoe ze werken, hoe je ze maakt en hoe je ze in elkaar zet. Zij kiezen het vak van horlogemaker. Veel Nederlandse klokkenmakers, uurwerkherstellers en horlogemakers van nu kennen de Hoornse Horlogemakersvakschool, waar ze na een vierjarige opleiding werden benoemd tot ’Rijksgediplomeerd horlogemaker’. Ab van Hell kent de opleiding uit eigen ervaring, waardoor de geschiedenis van de Horlogemakersvakschool ook onderdeel uitmaakt van onze eigen geschiedenis.