Type what you are searching for:

De horlogetrends voor 2021 volgens Gijs van Hoorn

Wat zijn de horlogetrends voor 2021? We vroegen het aan Gijs van Hoorn, Country Manager Benelux bij Oris. Hij zet 4 trends op een rijtje waar we dit jaar beslist niet omheen kunnen.

 

Brons

“Eén trend is duidelijk: dat is het gebruik van brons voor de vervaardiging van horlogekasten. Ik durf ook wel te beweren dat deze trend mede door Oris is veroorzaakt. Oris introduceerde in 2016 de Carl Brashear Limited Edition, een vintage-geïnspireerd duikhorloge uitgevoerd in brons. Dit model bleek een groot succes en was binnen zeer korte tijd uitverkocht. Brons is wel een materiaal voor de liefhebber, want door oxidatie ontwikkelt het in de loop der tijd een karakteristiek patina. Het is een materiaal dat je moet begrijpen en appreciëren. Hoewel ik denk dat deze trend op dit moment op zijn hoogtepunt is, ben ik er ook van overtuigd dat het een vaste waarde in de horlogerie zal blijven.”

 

Een maatje minder

“Er was een tijd dat horloges steeds maar groter werden, maar dat kon niet door blijven gaan. De afgelopen jaren zien we dat de kastdiameter voor herenhorloges weer is afgenomen van 42, naar 40, 38 en zelfs 36 millimeter voor sommige modellen. Zeker bij de echte liefhebbers zijn de kleinere maten gewild. Die gaan er nu echt voor.”

 

Duikhorloges

“Hoewel we nu helaas nog even niet van een strandvakantie kunnen genieten, wordt het aandeel van duikhorloges in de totale horlogemarkt steeds groter. Je hoeft er ook niet mee op duikvakantie te gaan. Ze zijn ook stijlvol voor dagelijks gebruik, horloges voor ‘deskdivers’ zoals we dat wel eens gekscherend noemen. De Oris Aquis bijvoorbeeld, is een luxe duikhorloge met een zeer hoogwaardige afwerking, een perfect horloge voor elke gelegenheid.”

 

 

Kleur

“Blauw is de laatste jaren een vaste waarde geworden in het pallet aan wijzerplaatkleuren, maar ook het verfrissende groen doet het ontzettend goed. Maar daarbij gaat het meestal niet om een effen wijzerplaat, maar om mooi bewerkte wijzerplaten die spelen met het licht. Dan moet je denken aan een geguillocheerde wijzerplaat waarin patronen zijn aangebracht of een sunburst wijzerplaat die vanuit het midden een subtiel zonnestraalmotief geeft. Ook de zogenaamde fumé wijzerplaten, waarbij de kleur vanuit het midden naar de rand van de wijzerplaat donkerder wordt, zie je steeds vaker in de nieuwste horlogecollecties. Dit was ooit een niche, maar je komt het nu tegen bij horloges in alle prijsklassen. Een heel nieuwe kleur voor wijzerplaten is rood. Dat is wat meer spicy en vooral geschikt voor mensen die al meerdere horloges hebben en wel eens iets anders willen. Ik vind die keuze aan kleur echt top. Alleen maar zwarte en zilveren wijzerplaten is ook wat saai.”

 

Bekijk Oris collectie
 

Gijs van Hoorn, Country Manager Benelux bij Oris