Type what you are searching for:

Het horloge: de kast in 5 materialen

Bij de aankoop van een nieuw horloge is het materiaal ervan een van de eerste dingen waar we onze keuze op baseren. Maar wat weet u eigenlijk van edelstaal, goud, titanium, platinum en keramiek? We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

 


 

Edelstaal

Edelstaal is het meest gebruikte materiaal in horloges. Het wordt van oudsher gebruikt door merken die verschillen in uitstraling en in elke prijsklasse. Er is dan ook geen materiaal zo veelzijdig als edelstaal.

De voordelen: duurzaam, sterk, veelzijdig, eenvoudig in onderhoud en voordeliger dan goud.
De nadelen: zwaarder dan andere materialen en minder krasvast.

 


 

Goud

Goud is een kostbaar en zeldzaam materiaal dat een horloge een luxe uitstraling geeft. Het is er in witgoud (een combinatie van puur goud en rhodium, zilver of palladium), geelgoud (er is altijd sprake van een legering van meerdere materialen vanwege het feit dat puur goud te zacht is om zo te dragen) en roségoud (puur goud in combinatie met koper). Voor elke goudlegering wordt het percentage puur goud uitgedrukt in karaat, waarbij voor de meeste horloges en sieraden kan worden uitgegaan van 75 procent ofwel 18 karaat.

De voordelen: luxe uitstraling en anti-allergisch.
De nadelen: het is kostbaar en zwaar in vergelijking met andere materialen.

 


 

Titanium

Titanium was ooit een materiaal dat werd gebruikt in de auto-industrie en de medische wereld, maar ook voor horloges is het zeer goed bruikbaar. Al is het in vergelijking met andere materialen nog maar enkele decennia oud, het is nu al niet meer weg te denken uit het aanbod van horlogekasten.

De voordelen: sterk, zeer licht van gewicht en anti-allergisch.
De nadelen: kostbaarder dan edelstaal en een iets minder luxe uitstraling.

 


 

Platinum

Van alle edelmetalen is platinum de meest waardevolle, zeldzame en meest duurzame. Het is een bijzonder edelmetaal met een van nature zilverwitte glans. Het wordt vooral in zuivere vorm gebruikt.

De voordelen: gemakkelijk te buigen en te kneden en dus perfect voor sieraden en horloges, de zeldzaamheid en de luxe uitstraling. De witte kleur vervaagt of verkleurt niet.
De nadelen: zeer schaars, kostbaarder dan goud en krassen zijn niet uitgesloten.

 


 

Keramiek

Keramiek is een materiaal dat op dit moment sterk in opkomst is. Het is van recente datum en zal zich in tegenstelling tot de edelmetalen nog moeten bewijzen, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Omdat keramiek er in veel kleuren is voegt het een extra flair toe aan horloges, of het nu voor de volledige kast of voor slechts een deel daarvan wordt gebruikt.

De voordelen: vele kleuren, krasbestendig, licht van gewicht en anti-allergeen.
De nadelen: kostbaar, zeer hard en dus kans op breuken.

 
Bekijk horloge collectie