Type what you are searching for:

Een werkdag uit het leven van… Jeroen, horlogemaker bij CvdK

Een horloge van Christiaan van der Klaauw wordt vaak met bewondering bekeken. Maar wat gebeurt ermee voordat het in de winkel ligt? We keken een werkdag mee over de schouder bij Jeroen, chef d’atelier bij CvdK in Naarden-Vesting.

 

Geen werkdag is hetzelfde, maar wat er ook op mijn pad komt, een goede voorbereiding is een must. Daarom begint de dag met het schoonmaken van de werkbank en het gereedschap voorbereiden voor het werk dat komen gaat. Horloges die op controle zijn of in de nacontrole liggen, checken we op nauwkeurigheid, de gangreserve en complicaties als de dag/datum en de weergave van de planeten.

 

Dan begin ik aan een nieuw horloge, maar eerst zal ik de inhoud van de kitbox (de onderdelen) demonteren en schoonmaken. Bij de opbouw van het uurwerk passen we olie en vetten toe conform het smeerplan. Vervolgens check ik het uurwerk op beweging/lopen. Als het uurwerk klaar is, gaan we verder met de opbouw van de modules waarna het functioneren ervan wordt gecheckt.

 

Na het geconcentreerd werken met kleine uurwerkonderdelen, is het tijd voor de lunch. Het horloge begint vorm te krijgen als het uurwerk en de modules worden gekoppeld. Hierna controleer ik alles en alleen als er geen storingen zijn, kan het in de kast worden geplaatst.

 

Het is tijd om de kast voor te bereiden, tubes en pakkingen te plaatsen en het glas in te persen. Ik maak de stift van de kroon op lengte. Daarna plaats ik de wijzerplaat, bouw de wijzers in en lijn deze uit. Het horloge is bijna af, maar voordat dit het atelier verlaat zullen we het polijsten en er een mooie band aanzetten.

 

Bekijk collectie