Type what you are searching for:

Taxatie nodig? Dit kunt u verwachten

De leden van team Van Hell helpen graag bij de aanschaf van een sieraad of horloge, maar ze hebben ook elk een eigen specialisatie. Voor Joanne van Schaik – Van Hell zijn dat taxaties. Zij vertelt er graag meer over.

 

Wanneer u met sieraden en/of horloges voor een taxatie bij ons in de winkel komt, zijn er verschillende stappen die doorlopen worden tot een taxatierapport. Dit is wat u kunt verwachten.

 

1. Het beoordelen van de artikelen die u brengt voor taxatie.
Er wordt overlegd wat er precies getaxeerd moet worden en waarvoor de taxatie nodig is. Er zijn namelijk verschillende taxatiewaardes. De meest voorkomende waardes zijn:
– Taxatie tegen vervangingswaarde
– Taxatie ten behoeve van een erfenis
– Taxatie ten behoeve van verkoop

 

2. Het nauwkeurig bekijken van de horloges en sieraden.
Er wordt gekeken of de sieraden gekeurd zijn met een Nederlands keurmerk. Zo niet, dan wordt het goudgehalte getoetst. Daarnaast wordt gecheckt of er een leverancierstempel en/of meesterteken in staat en andere gegevens. Bij horloges wordt gekeken welk modelnummer en serienummer er in het achterdeksel staan.

 

3. Het gedetailleerd beschrijven van elk artikel.
Zo’n beschrijving ziet er bijvoorbeeld zo uit: 18 karaat geelgouden ankercollier, met een karabijnsluiting, lengte 50 centimeter. Gewicht 6,7 gram.

 

4. De waarde bepalen.
Bij sieraden wordt gekeken naar de actualiteit van een bepaald type, het gewicht, eventuele edelstenen en de staat van het sieraad. Dit bij elkaar vormt de waarde. Bij horloges wordt er gekeken naar vergelijkbare modellen, de vraag naar deze horloges en de staat van het horloge. Het officiële rapport wordt in tweevoud geprint en getekend met een stempel van de officiële taxateur. Met dit stempel is het rapport dan ook rechtsgeldig.

Een taxatie tegen vervangings-/verzekeringswaarde kan noodzakelijk zijn als de artikelen van zodanige waarde zijn dat de verzekeraar erom vraagt deze door een gecertificeerd taxateur te laten beoordelen en een officieel rapport aan te leveren. In dit geval bekijken wij de sieraden en horloges grondig en beschrijven ze uitgebreid. Daarnaast is het prettig als er ook documentatie is van de verschillende artikelen, zoals garantiebewijzen, diamantcertificaten en oude taxatierapporten.

Als het gaat om een taxatie ten behoeve van een erfenis is het belangrijk dat bij het eerste bezoek al goed wordt gekeken wat van waarde is. Het komt vaak voor dat er veel artikelen van verschillende waardes in één sieradenbox zitten. Bij het beoordelen van waardes voor verdeling is het belangrijk dat alles gelijkwaardig getaxeerd wordt. Daarnaast wordt álles nauwkeurig beschreven en gedocumenteerd zodat het voor de erfgenamen duidelijk is welke waardes bij welk artikel horen.

Bij een taxatie ten behoeve van verkoop is het vooral van belang dat er goed gekeken wordt om wat voor artikelen het gaat. Bij sieraden worden deze gewogen, beoordeeld op eventuele edelstenen. Bij horloges wordt gekeken naar de staat, de laatste onderhoudsbeurt en of de garantiepapieren en doos er nog bij zitten.
Dit alles draagt bij aan de waarde die u voor deze artikelen terug krijgt.

Mocht u vragen hebben over taxatie van uw horloges/sieraden, dan kunt u ons bellen of mailen. Ook bent u natuurlijk altijd van harte welkom in onze winkels.

 

Winkel Amersfoort     Winkel Apeldoorn