Type what you are searching for:

Knowhow: Wat is een GMT horloge?

Voor wie graag verre reizen maakt of veel contacten heeft in het buitenland, is een GMT-horloge een must have. Maar wat is een GMT-horloge nu eigenlijk? Leon van Hell legt het uit.

Allereerst, waar staat de afkorting GMT eigenlijk voor? Het staat voor ‘Greenwich Mean Time’. Dit komt van het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen, het nulpunt vanwaar de wereld in 24 verschillende tijdzones is opgedeeld. De behoefte om dit wereldwijd te standaardiseren kwam met name vanuit de opkomst van de spoorlijnen in Noord-Amerika, waar het toen niet ongebruikelijk was dat iedere stad zijn eigen tijd had.

De GMT-functie is een prachtige toevoeging/complicatie op uw horloge. Met deze functie heeft u de mogelijkheid om een tweede tijdzone op uw horloge in te stellen. Daarnaast geeft de GMT-functie een sportieve uitstraling aan het horloge omdat er meer op de wijzerplaat gebeurt.

De tweede tijdzone op een horloge wordt door verschillende horlogemerken op verschillende manieren geïntegreerd. De eerste manier is door middel van een 24-uurswijzer. Hierbij draait de normale uurwijzer elke 12 uur volledig rond en de GMT wijzer elke 24 uur. Een tweede manier is de bezel/lunette met een 24-uursschaal. Een derde manier is het integreren van de GMT-functie in een kleiner klokje (subdial) op de wijzerplaat.

 

GMT collectie
 


 

Sinds de jaren vijftig

GMT-horloges werden uitgevonden in de jaren vijftig, ook wel de gouden jaren van de luchtvaart genoemd. GMT-horloges werden namelijk met de opkomst van intercontinentale vluchten, ontworpen voor piloten. Piloten die tussen verschillende tijdzones vlogen, hadden behoefte aan een horloge dat zowel de tijd op hun bestemming als de tijd op de plaats van vertrek aangaf. Tegenwoordig worden GMT-horloges niet alleen door piloten gebruikt, maar ook door mensen die regelmatig vliegen, in het bijzonder zakenmensen en reizigers die vaak tussenstops hebben en aansluitende vluchten moeten nemen.

 


Drie voorbeelden van verschillende GMT-horloges in onze collectie:

 

Longines Master Collection GMT (bezel/lunette met 24-uursschijf)
Deze Longines HydroConquest GMT heeft een edelstalen kast met een diameter van 43 millimeter. Dit model is voorzien van een nieuwe unidirectionele gekerfde lunette van keramiek met een lichtgevende capsule. Het herbergt het exclusieve Longines GMT-kaliber L844.5 en levert een gangreserve van een indrukwekkende 72 uur. De kast is tot 300 meter waterdicht.

De HydroConquest-collectie is een echte maatstaf voor sporthorloges. De nieuwe modellen worden aangedreven door een exclusief Longines GMT-uurwerk waarmee de tijd voor twee tijdzones kan worden weergegeven. Het horloge is uitgerust met een silicium balansveer en innovatieve niet-magnetische componenten die dit kaliber meer dan 10 keer beter bestand maken tegen magnetische velden dan de ISO 764-norm.

 

Longines collectie
 


 

Breitling Navitimer Automatic GMT 41 (extra 24-uurswijzer)
De Breitling Navitimer is een van de meest herkenbare horloges ooit gemaakt. Wat in 1952 begon als een hulpmiddel voor piloten, is iets persoonlijks gaan betekenen voor iedereen die dit uurwerk op zijn reis heeft gedragen. De uitgebalanceerde wijzerplaat van deze nieuwe Navitimer Automatic GMT 41 geeft een helder en overzichtelijk beeld. De iconische rekenliniaal is geplaatst in de buitenste ring. Iets dieper gelegen, in de binnenste cirkel bevindt zich de 24-uur schaal. Afwisselend gepolijste en geborstelde afwerkingen op het staal zorgen voor een dynamisch lichtspel.

 

Breitling collectie
 


 

Oris Big Crown ProPilot (kleine 24-uursklok op de wijzerplaat)
Oris’ langdurige band met de luchtvaart heeft geresulteerd in dit geweldige Big Crown ProPilot horloge. Het merk maakte zijn eerste pilotenhorloge in de beginjaren van de twintigste eeuw en staat tegenwoordig bekend om het eerste horloge met het innovatieve, in eigen huis ontwikkelde Calibre 114 uurwerk. Het horloge heeft een grijze wijzerplaat, witte cijfers en wijzers met SuperLuminova-coating, een gangreserve van tien dagen, een non-lineaire gangreserve indicator en een tweede tijdzone van 24 uur. De bruine croco-lederen band heeft een gemakkelijk te bedienen edelstalen vouwsluiting. Het horloge heeft een diameter van 44 millimeter en is waterresisent tot 10 bar (100 meter).

 

Oris collectie